Маја Иванова - Новости
Детскиот центар ми даде насоки во животот, да ја сакам уметноста и да ја почитувам креативноста - г-ѓа Иванова покровител на 65 годишниот јубилеј на ДКЦ „Карпош"
Петок, 07 Јуни 2013

Обраќање на г-ѓа Маја Иванова на свеченоста по повод 65 години од основањето на Детскиот културен центар Карпош

Почитувани присутни,
Драги деца,

Со посебно задоволство ви се обраќам вечерва, на прославата по повод 65-годишнината од основањето на Детскиот културен центар Карпош.

Дозволете ми да ви упатам најсрдечни честитки за овој голем јубилеј во името на мојот сопруг, Претседателот на Република Македонија, со желби за што повеќе поводи за прослави и уште многу годишнини. 

Најголема честитка по повод овој значаен јубилеј, упатувам до сите генерации на деца кои поминаа низ овој Детски културен центар, до сите оние кои своите таленти и креативност ги практикуваа тука во рамките на ликовната секција, драмската секција, инструменталната или фолклорната секција. Децата не постојат заради Центарот, туку Центарот постои поради децата.

Почитувани,

Поканата за покровителство на оваа прослава посебно ме израдува. Ме израдува бидејќи ја почитувам оваа институција, како едно посебно креативно катче за децата, каде никој не ги ограничува да творат низ песна и музика и да создаваат безвременска и пријатна мелодија на детски џагор и смеа. Поканата ме израдува бидејќи некогаш и јас бев дел од оваа приказна и бев дел од безгрижните детски моменти во тогашниот пионерски дом Карпош.

Сметам дека токму тие денови поминати во овој центар ми го збогатија детството со интересни и забавни спомени. Но, исто така ме подготвија и ми дадоа насока во животот, го дополнија моето образование, ми створија љубов кон пишаниот збор, ме инспирираа да создавам поезија и да ја обожувам музиката, кои и ден денешен ми ја хранат душата. Детскиот центар ми даде насоки во животот, да ја сакам уметноста и да ја почитувам креативноста, да творам и да ја почитувам македонската култура и традиција, преку песната, ората и литературата.
Сеќавајќи се на прекрасното време поминато во Детскиот културен центар Карпош и спомените и поуките што од тука ги понесов, отворено и јавно го препорачувам овој центар до сите родители. Препорачувам да ги запишат своите дечиња во некоја од секциите која најмногу одговара на нивните интереси и таленти и да им овозможат на своите деца едукација низ песна и забава. На тој начин, ќе се осмисли нивното слободно време, ќе им се возбуди нивната детска фантазија, ќе им се поттикне креативноста. И токму на тоа место, ќе ги научат и засакаат вредностите и убавините кои ги крие македонската уметност, култура и традиција.

Дами и господа, драги деца,

Секоја држава вложува во својата иднина, вложува во идните генерации кои понатаму ќе ја предводат земјата. Верувам дека постоењето на Детскиот културен центар ја збогатува понудата што државата им ја дава на младите генерации за нивно образование. Овој центар нуди можност децата да ги развиваат нивните таленти, го поттикнува нивното слободно размислување, им обезбедува простор за нивно безгрижно дружење, создавање пријателства и остварување на нивните соништа и фантазии.

Опстојувањето и ефикасното функционирање на оваа институција низ годините и низ сите промени што времето ги носеше со себе, е доказ дека концептот е успешен и комплементарен со редовното образование кај децата. За тоа најдобро зборуваат успешните животни приказни на многу познати јавни личности од сите области, кои своите почетоци на уметничко и креативно изразување ги имаа токму во Детскиот културен центар Карпош.

Почитувани присутни,

Да ги поздравиме сите кои поминаа низ многуте секции на Детскиот културен центар Карпош.

Да ги поздравиме сегашните ученици и да ги поканиме родителите да ги запишат нивните деца во Детскиот културен центар Карпош.

Да им порачаме на идните генерации дека оваа институција ќе слави уште многу јубилеи, ќе создава уште многу успешни приказни, ќе предизвикува уште многу внимание и ќе добива уште многу признанија и награди за своето работење.

Честитки за 65 години постоење. Нека се множат годините и бројот на учениците на Детскиот културен центар Карпош.

Ви благодарам.

Македонска лазања за најмалите во Пробиштип – сопругата на претседател Иванов, г-ѓа Маја Иванова, учествуваше на манифестацијата „Здрав ручек“
Петок, 17 Мај 2013

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, денеска во детската градинка „Гоце Делчев" во Пробиштип присуствуваше на манифестацијата „Здрав ручек", во рамки на кампањата „Здрава храна за детство без мана", која се одвива под нејзино покровителство.

На настанот, огранизиран од невладината организација ОХО, со поддршка на Министерството за образование и наука и локалната власт, беше презентиран здрав ручек, по препорака од нутриционист.

Пред најмалите жители на Пробиштип г-ѓа Маја Иванова го престави главниот оброк од ручекот – Македонска лазања, приготвена од тиквички, модри патлиџани, домати и мешан кашкавал, односно со состојки од македонското поднебје. Оброкот ја обезбедува потребната енергија за дневниот психички и физички напор.

„Од овде, од Пробиштип, сакам да порачам, до сите оние субјекти којшто се вклучени во правилен развој на децата - институциите, родителите, бабите, дедовците, воспитувачите, наставниците, педијатрите, уште еднаш сите заедно да дадеме на интензитет на оваа акција, да придонесеме за правилен развој на нашите деца, затоа што нашите деца, нашите поколенија, се иднината на нашата татковина", изјави г-ѓа Иванова.

Учесниците на настанот, меѓу кои и сопругите на амбасадорите на САД и на Шведска, г-ѓа Мери Џо Волерс и г-ѓа Хелена Густавсон, презентираа салата, супа, и соодветно подготвен десерт, неопходни за еден здрав оброк. Акцијата ја поддржаа и Франц и Пере од познатата музичка група „Нокаут". Сите учесници потсетија на потребата за исклучување на брзата храна од менито на најмладите.

Денешната манифестација е во рамки на кампањата „Здрава храна за детство без мана", започната во 2011 година под покровителство на г-ѓа Маја Иванова.

Целта е да го поттикне интересот кај децата за здрава и правилна исхрана, како предуслов за нивен правилен развој. Претходно, слични манифестации се одржаа и во други македонски градови.

alt

Г-ѓа Иванова во посета на најголемата здравствена установа за деца во Канада
Вторник, 23 Април 2013

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова во Торонто ја посети најголемата здравствена установа за деца во Канада, која е основана во 1875г. и е поврзана со Универзитетот во Торонто.

Болницата наречена „Болни деца" (Sick kids) е една од најнапредните во областа на истражувањето и со својата клиничка експертиза досега помогнала, не само на национално, туку и на глобално ниво. На болницата во која работат 8400 лица и 1500 волонтери се лекуваат повеќе од 100.000 пациенти годишно.

При посетата на здравствената установа „Болни деца" г-ѓа Иванова го посети Џејмс, дете кое е едно од стотината деца кои страдаат од се уште недијагностицирана болест, а кое се лекува со музичка терапија.

За време на посетата, г-ѓа Иванова оствари средба со Џеф Мејнленд, потпретседател на болницата, на која се разменија мислења и се разгледаа можности за соработка на оваа престижна светска болница со Детската клиника во Скопје, во рамки на активностите на г-ѓа Иванова.

Македонија е позитивен пример во процесот на модернизација на жените - обраќање на 16.Евроазиски економски самит во Истанбул
Среда, 10 Април 2013

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, денеска се обрати на дамската сесија во рамки на 16. Евроазиски економски самит насловена „Искуството на жените во процесот на модернизацијата".

Почитувани дами и господа,
Ваши Екселенции,

Со задовоство ја прифатив поканата за учество на Женската сесија на 16. Евроазиски економски самит во организација на Фондацијата Мармара. Благодарност до домаќинката на овој форум, г-ѓа Мужѓан Сувер, и за нејзината упорност и решителност да воспостави посебен женски форум во рамките на Евроазискиот економски самит, каде се дискутираат теми кои се од интерес токму за жените. Ме радува тоа што трета година по ред имам прилика да се обратам на овој реномиран форум и да зборувам за жената како активен чинител во општествениот живот.

Почитувани,

Како сопруга на Претседателот на Република Македонија имав несекојдневна можност да се активирам во одредени области и да предводам или да се вклучам и помогнам во различни иницијативи и акции. Без двоумење се посветив на активностите за жените и децата, на кои посветувам најмногу време и најмногу енергија. Таквите активности ми даваат најмногу енергија и оптимизам дека можам да придонесам и променам. Инспирацијата ја барам во детските насмевки и создавањето услови за нивното безгрижно детство или пак во безбројните успешни приказни на жените на секое поле.

Драги присутни,
 
Денес жената ја препознаваме како рамноправен учесник и чинител во сите сегменти на општествениот, економскиот, социјалниот и политичкиот живот - во институциите, државната и локална власт, политиката, образвованието, здравството, судството, бизнисот, културата и други. Придонесуваат во општествениот и економскиот развој на земјата. Создавањето на таквите можности за жената е вековен процес, а последните децении се препознава во концептите на родовата рамноправност и создавањето еднакви можности. Родовата рамноправност е концепт на кој сеуште се работи, концепт кој се стремиме да биде реалност и за кој се трудиме да обезбедиме континуиран развој, со основна цел - подобрување на статусот на жената, односно постигнување на родова рамноправност и обезбедување еднакви можности. Во овој процес се вклучени сите и владините институции и граѓанскиот сектор, а особено значајна улога играат меѓународните организации преку кои на глобално ниво се препознаваат и применуваат најпозитивните примери и практики.

Дами и господа,

Балансот во природата, без разлика на нашите верувања зошто постои, говори дека половина од светската популација се жени. Логичен заклучок на сегашната состојба би требало да биде дека токму таа половина од светската популација придонесува за половината од придобивките во глобалниот развоен процес. Меѓутоа, реалноста е поинаква и колку и да посакуваме да ги толкуваме сегашните состојби како такви, минатото не потсетува дека многу векови жената била во подредена позиција на мажите и дека рамноправноста меѓу мажот и жената не е завршен процес. Еден период кој е најзначаен за будењето на јавната свест за подобрувањето на статусот на жената се седумдесетите години на минатиот век кога се организираше Првата Светска Конференција за Жените во Обединетите Нации и прогласувањето на Годината на Жените (1975), период кога започнаа и феминистичките движења на глобално ниво. Во тој период жените беа набљудувани од нивната позиција во однос на нивниот придонес во меѓународниот развој, кој се базираше на теоријата за модернизација и беше прифатен од повеќето влади и развојни агенции. Ваквиот приод беше проширен во осумдесетите години на минатиот век кога статусот на жената почна да се разгледува не само во однос на нивниот придонес во развојот на општествата, туку и преку нивната положба во однос на мажите препознавајќи ја подредената положба на жената и нееднаквите односи.

Драги дами и господа,

Во рамките на најголемата глобална организација се организираа неколку конференции и се прифатија неколку конвенции и декларации посветени на жената. Преку тие документи меѓународната заедница се обврза за подобрување на статусот на жените и зајакнување на нивната позиција во јавниот и во приватниот живот. Земјите членки на ООН се обврзаа на спроведување на акционите планови кои опфаќаат области од посебен интерес за жените - женските права, образованието, здравсвото, економијата, учеството во процесите на донесување на одлуки и многу други.  Целта беше претставена од жените и беше посветена на жените. Статусот на жените да биде во согласност со нивните лични потреби, праведност особено во врска со правата, придобивките, обврските и можностите, засегнат од унапредувањето на личната, социјалната, културната, политичката и економската рамноправност за сите.

Почитувани,

Сепак, модернизацијата на жената не значи само донесување декларации, платформи, акциони планови, но значи и промена на концептите во нашите размислувања, промена во традиционалните и конвенционални вредности и стереотипи, како и во поттикнувањето и обезбедувањето политичка волја за прифаќање на тој начин на размислување. Модернизацијата на жената значи прво промена на нејзиниот начин на размислување и поимање на концептите на родовата рамноправност. А после, значи општествено прифаќање и овозможување на еднакви можности за жените и родово недискриминирање. Мојата земја е позитивен пример во таа насока. Законските регулативи за еднакви можности, донесувањето на Национален план за полова рамноправност, формирањето на Комисија за еднакви можности во Собранието и многу други примери покажуваат постоење на  политичка волја сите реформи да се афирмираат и исполнат. И, ова претставува доста голем напредок во постигнување на родова рамноправност, но не треба да застанеме тука. Секоја прилика што ја имаме треба да ја искористиме и помогнеме правата на жената да бидат достапни и осигурани. Затоа што, модерната жена значи и модерниризано општество. Општество кое ќе овозможи што повеќе успешни примери на жени лидери во секоја област.

Ви благодарам.

Собрани потребните средства од првата фаза на проектот за отворање Ургентен центар на Клиниката за детски болести
Среда, 03 Април 2013

Турската меѓународна агенција за соработка и развој (ТИКА), во рамки на националната кампања „Да помогнеме навреме" за собирање средства за реконструкција и адаптација на простор за педијатриски Ургентен центар на Клиниката за детски болести, чиј покровител е сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, донираше вкупно 55.000 евра, потребни за првата фаза од реализацијата на проектот.

Средствата беа донирани во рамки на донаторски коктел за ВИП личности што синоќа се одржа во МКЦ во Скопје, а на кој присуствуваа Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, и неговата сопруга, г-ѓа Маја Иванова.

- Денеска во Кабинетот на Претседателот на Република Македонија се случи нешто неочекувано, но, во секој случај, добредојдено, рече сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, во својот говор на донаторскиот коктел одржан вчера вечер. Пристигна писмо за една значајна донација и поддршка за Кампањата која не направи радосни и среќни. Со тоа писмо добивме одговор на сите наши поставени прашања. Писмото и поддршката пристигнаа од еден искрен и докажан пријател на Република Македонија. Средствата за реконструкцијата на просторот на Детска клиника во Ургентен центар во висина од 55.000 евра ќе бидат донирани од Турската меѓународна агенција за соработка и развој, ТИКА, изјави г-ѓа Иванова.

Донираните средствата ги покрива трошоците за градежна адаптација на просторот. Дополнително е потребна и соодветна медицинска опрема, која ќе најде ефикасна примена во реконструираниот простор и ќе овозможи побрза и поквалитетна интервенција за ургентните случаи.

Покрај главната донација од Турската меѓународна агенција за соработка и развој (ТИКА), на донаторскиот коктел за ВИП личности од страна на д-р Аспазија Софијанова, директорот на Клиниката за детски болести беа соопштени и донаторите кои го помогнаа проектот со донации од над 120 000 денари. Тоа се компанијата Тинекс, амбасадата на Државата Катар во РМ, амбасадата на Сојузна Република Германија во РМ, Унија финансиска Скопје - поддружница на Вестерн јунион, како и компаниите Алкалоид и Кожувчанка.

На гала настанот присуствуваа познати и видни личности од јавниот, општествениот и политичкиот живот во Република Македонија. Меѓу нив беа директорот на Клиниката за детски болести, д-р Аспазија Софијанова, која е координатор на кампањата, како и партнерите на Националната кампања, г-ѓа Мариет Шурман, Амбасадор на Кралството Холандија во Република Македонија, г-ѓа Мери Џ. Волерс, сопруга на Амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Република Македонија, Непрофитната организација ЛинкАкрос и претставници на маркетинг агенцијата „Њу момент".

alt

Почна националната донаторска кампања за Ургентен центар на Детската клиника
Четврток, 28 Март 2013

Национална кампања почна денеска со цел собирање средства за реконструкција и адаптација на простор за педијатриски Ургентен центар на Клиниката за детски болести, кој ќе овозможи подобра и навремена здравствена заштита на децата, односно на пациенти до 18 години. Во рамки на кампањата која се одвива под мотото „Да помогнеме навреме" потребно е да се соберат 55 илјади евра. Ургентниот центар ќе биде сместен на приземјето на Клиниката на површина од 130 м2.

Главен покровител на Националната кампања е сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова која истакна дека за секој родител не постои ништо повредно и поскапоцено од животот на неговото дете.

„Јас ќе кажам, за секој од нас не постои ништо повредно и поскапоцено од животот на секое дете. Верувам и очекувам дека граѓаните на Република Македонија ќе ја препознаат оваа голема и благородна мисија и акција и ќе дадат голема поддршка без разлика на нивната верска, етничка или национална припадност, зошто децата се нашата иднината, а и се тие кои секогаш не обединуваат. Она што нам лично можеби ќе ни изгледа како еден мал придонес, верувајте дека е бесценет придонес за оние за коишто е наменет. Секундите се многу значајни во спасување на еден детски живот во ваков Ургентен центар", истакна г-ѓа Маја Иванова.

„Поведувајќи се од одговорноста кон идните генерации, од одговорноста кон идните поколенија, а пред сè поведувајќи се од мајчинскиот инстинкт и потребата од грижата за нашите деца, а пред сè за нивното здравје, со големо задоволство ја прифатив поканата да бидам генерален покровител на оваа голема и благородна мисија и акција. Се вклучив во неа со искрена мисла и со еден голем ентузијазам, верба и надеж дека сите ние што сме денес овде, ќе го направиме она што е најдобро за нашите најсакани, за нашите деца, за нашите најмили", рече на прес конференцијата г-ѓа Маја Иванова и се заблагодари за поддршката од медиумите.

Партнери во кампањата се сопругата на амбасадорот на САД, Мери Џ.Волерс, холандската амбасадорка Мариет Шурман и Клеј Батемер од НВО „Линка Крос".

Директорката на Клиниката, Аспазија Софијанова рече дека средствата ќе бидат наменети за реновирање и адаптирање на просторот, спроведување електрична инсталација, вентилација, водовод, канализација и системи за медицинска грижа. Тоа, посочи таа, во превод значи една мала мини болница каде што ќе можат веднаш да се згрижат децата.

„Средствата е предвидено да се соберат на донаторски коктел за ВИП личности што под покровителство на сопругата на претседателот, Маја Иванова ќе се одржи на 2 април во Македонскиот културен центар, како и преку лични донации од граѓаните на специјално отворениот телефонски број за оваа кампања 14321", истакна Софијанова.

Сопругата на амбасадорот на САД, Мери Џ.Волерс рече дека веруваат оти станува збор за многу вредна инвестиција затоа што инвестираат во животите на сите идни генерации во Македонија.

„Како медицинска сестра знам колку брзо еден детски живот може да се изгуби и колку медицинската помош мора да се даде навреме. Ургентниот центар ќе овозможи групирање и дијагностицирање, третман, како и испраќање на детето дома по соодветната нега или негов прием во болницата. Кампањата претставува можност за членовите на заедницата да ја покажат својата граѓанска одговорност преку донирање средства", истакна Волерс.

Амбасадорката Шурман потенцира дека без граѓански активизам ниедно општество не може да успее и обврска на секој е да се биде активен граѓанин. Слоганот на Холандската амбасада е „можеш ако сакаш". Таа ги повика сите граѓани, компании и институции да донираат средства и да се вклучат во остварување на проектот за реконструкција и адаптација на простор за првиот педијатриски Ургентен центар во Македонија.

alt

majakatar01
Г-ѓа Маја Иванова го посети „Шафалах Центарот за деца со посебни потреби“ во Доха
Вторник, 29 Јануари 2013

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, која го придружува македонскиот претседател во официјалната посета на Државата Катар, денеска го посети „Шафалах Центарот за деца со посебни потреби“.

Г-ѓа Иванова посети повеќе оддели на „Шафалах Центарот“, при што особен интерес пројави за Одделот за аутизам и Одделот за медицинско-генетско истражување.

Нејзин домаќин беше претседателот на „Шафалах Центарот“,  Хасан Али Бин Али, кој е и претседател на организацијата „Уан Билион Стронг“, каде г- ѓа  Иванова е член на почесниот одбор. „Уан Билион Стронг“ е глобална иницијатива за помош на лица со посебни потреби, основана од Шеика Моза, сопругата на Емирот од Катар.majakatar02

За време на посетата, г-ѓа Иванова го запозна Бин Али со постоечките програми за децата со посебни потреби во Република Македонија.

Во оваа пригода беше даден предлог меморандум за разбирање предложен од „Шафалах центарот“ за соработка со Македонската академија на науките и уметностите  во областите од образованието, науката и генетиката. Г-ѓа Иванова се заблагодари за овој предлог, кој ќе биде разгледан од МАНУ по нејзиното враќање во Република Македонија.

Вчеравечер, г-ѓа Маја Иванова имаше работна вечера со сопругата на Емирот од Катар, Н. В. Шеика Моза бинт Насер, при што беа разменети мислења и идеи за соработка во областите кои се преклопуваат во нивните активности, особено за прoграмите за децата со посебни потреби.

Отворено првото издание на филмската манифестација за деца „Наш мал фестивал“
Петок, 14 Декември 2012

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-а Маја Иванова денеска во Домот на АРМ присуствуваше на отворањето на првото издание на филмскиот фестивал за деца, насловен „Наш мал фестивал“, кој се одржува под нејзино и под поровителство на  министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска.

Фестивалот, во организација на „Наше маало“, свечено го отвори министерката за култура, а присуствуваа и бројни ученици, наставници и родители.

Овој прв детски филмски фестивал нуди програма која интегрира голем број едукативни работилници, проекции на детски филмови и забавни содржини, и која низ неформална едукација на најмладите ќе им го доближи филмот, музиката, ликовната уметност, и сите останати сегменти и видови на култура.

Како што посочи министерката Канческа-Милевска, овој едукативен филмски фестивал, реализиран преку Годишниот конкурс на Министерството за култура за поддршка на проекти од национален интерес, ќе го пополни недостатокот од редовна програма на филмови за децата, преку исклучително внимателна селекција на филмови за деца од европската продукција.

„Нашиот мал фестивал“ е исто така поддржан и од неколку општини и Канцеларијата на ЕУ во Скопје.

Барем малку да ги осветлиме детските денови - Г-а Маја Иванова донираше постелнина на Клиниката за детски болести
Вторник, 20 Ноември 2012

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-а Маја Иванова, по повод Меѓународниот ден на детето, денеска донираше постелнина на Клиниката за детски болести во Скопје. Во рамки на донацијата, малите пациенти добија нови перничиња, јорганчиња, прекривачи, чаршави и навлаки за перници.

„Можеме со право да кажеме дека Република Македонија ги поддржува и ги развива детските права како граѓански, така социјални, културни и здравствени. Донацијата која денеска ја донираме на Клиниката, финансиски целосно е поддржана од почесниот конзул на Македонија во Измир, Турција, г-ѓата Гаје Акчан, во соработка со генералниот конзул на Македонија во Истанбул, г-а Зерин Абаз,“ истакна г-а Иванова.

Таа изрази надеж дека со оваа донација, барем малку ќе ги осветлиме овие денови на децата кои се згрижени и се на лекување на Детската клиника.

„Единствена желба која ја имам на овој Меѓународен ден на детето е што поскоро овие деца да се излечат, да ја напуштат Клиниката и да се вратат во прегратките на своите родители, баби и дедовци, во школските клупи, да имаат и натаму безгрижно детство. Често пати кажувам дека вреди да се изодат и милион чекори за да добиете една детска прегратка, една детска насмевка, еден детски бакнеж и мислам дека ќе успееме во тоа,“ додаде сопругата на претседателот, г-а Маја Иванова.

Таа воедно им посака на децата кои се лекуваат на Клиниката што поскоро да излезат од таму здрави.

Генералниот конзул на Македонија во Истанбул, Зерин Абаз истакна дека е многу среќна што е вклучена во една ваква хуманитарна акција.

„Децата се нашата иднина и секогаш треба да се инвестира за нив, во областа на образованието, во здравството итн. Тоа се најголемите инвестиции кои во иднина ќе си го дадат плодот,“ додаде генералниот конзул Абаз.


Нашата чудесна земја ги има сите предуслови за да имаме здрави генерации - г-ѓа Маја Иванова во поддршка на одбележувањето на „Денот на јаболкото“ во Прилеп
Петок, 09 Ноември 2012

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова денеска во ООУ „Блаже Конески“ во Прилеп присуствуваше на одбележувањето на „Денот на јаболкото“, во рамки на кампањата „Здрава храна за детство без мана“, која се одвива под нејзино покровителство.

Учениците, вработените, родителите и соработниците на училиштето, со поддршка на општината Прилеп, организираа целодневен настан со различни и бројни активности, а во училишниот двор беше поставена и изложба со изработки и производи од јаболко.

„Ова денеска што го видовме во Прилеп преку Денот на јаболкото, симболично но и практично, треба да биде секојдневие на нашите деца. Особено многу ме радува кога заеднички и несебично се посветуваме на активности кои се во насока на создавање на нивната сигурна и здрава иднина,“ истакна г-ѓа Иванова во своето поздравно обраќање, изразувајќи задоволство што во оваа акција покрај училиштата, активно се вклучени и родителите, и што станува сè помасовна.

Таа ги повика и охрабри и останатите училишта преку вакви креативни настани, да го поттикнат интересот и свеста кај децата и да создаваат навики за здрава и правилна исхрана.

„Во оваа прилика ќе го искористам мотото на една наша прекрасна емисија ’Ах таа чудесна земја’. Навистина нашата земја е чудесна, изобилува со плодна почва, сончеви денови и ги има сите предуслови за да имаме здрави генерации,“ посочи г-ѓа Иванова и порача дека кога се во прашање децата, како и досега така и во иднина, ќе продолжи да ја дава својата поддршка, затоа што нема ништо побитно од иднината, а децата се токму тоа – наша иднина.

„Секој од нас има обврска да придонесе за нивен подобар живот. Животот значи здравје, а здравјето значи, пред сè, здрава исхрана. Затоа сме и тука,“ нагласи сопругата на Претседателот.

„Денот на јаболкото“ е еден од многуте јавни настани како дел од активноста „Денови на овошките и зеленчуците“ од кампањата „Здрава храна за детство без мана“. Кампањата чија цел е да го поттикне интересот кај децата за здрава и правилна исхрана, е дел од Програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“ која Здружението на граѓани ОХО, во соработка со Министерството за образование и наука, успешно ја реализира во сите воспитно-образовни институции во Македонија.


 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следно > Крај
Страница 6 од 9

Биографија

Првата дама на Република Македонија, госпоѓа Маја Иванова, е дипломиран правник кој во слободното време пишува поезија. 

Повеќе

 

Фото галерија

Maja_fotogal