Претседателот Иванов на Глобалниот лидерски форум во Истанбул
Сабота, 06 Мај 2017   

IST1Во рамки на работната посета на Република Турција, Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов денеска во Истанбул се обрати на 17. Глобален лидерски форум што го организира престижниот Универзитет Бахчешехир.

На свеченото отворање на Глобалниот лидерски форум, македонскиот претседател зборуваше за предизвиците на лидерството во 21 век.

„Сомнежот во авторитетите, потрагата по вистина и желбата за личен успех укажуваат на основната причина за кризата на лидерството. А тоа е моралниот ваккум во лидерството", истакна Претседателот Иванов. Во таа насока, потсети дека е неопходно одлучно лидерство какво што Република Македонија покажа во справувањето со мигрантската криза.

Осврнувајќи се на примери од минатото, Претседателот Иванов извлече неколку универзални принципи на успешните лидери, меѓу кои карактерот, интегритетот, подготвеноста да се служи на општото добро и фокусот на луѓето.

На свеченото отворање, Управата на Универзитетот ја обзнани одлуката да се доделат стипендии за мастер и докторски студии што ќе го носат името на Претседателот Ѓорге Иванов. Стипендиите ќе се доделуваат на кандидати кои ќе обработуваат теми поврзани со Република Македонија.

Претседателот Иванов заедно со другите високи гости им ги доделија наградите на младите членови на тимот INTEGRA од Гимназијата за природни науки и технологија Бахчешехир кои неодамна ја освоија 3-та награда во светот во меѓународниот натпревар по роботика. Заблагодарувајќи се за укажаната чест, членовите на тимот изразија желба да соработуваат со нивни колеги од Република Македонија.

На вчерашната Гала вечера, Претседателот Иванов, меѓу другото се осврна на предизвиците со кои се соочува Република Македонија поради двојните стандарди и негирањето на идентитетот на македонските граѓани.

Универзитетот Бахчишехир е еден од најпрестижните меѓународни приватни универзитети во Турција. На Глобалниот лидерски форум, кој се организира секоја година, учествуваат актуелни и поранешни шефови на држави и влади, министри, амбасадори, истакнати професори од Турција и светот.

IST2

  Back<<Назад