Новости
PRM_henrik_holovej_01
Средба на претседателот Иванов со г. Хенрик Хололеј, генерален директор за мобилност и транспорт на Европската Комисија
Понеделник, 26 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Хенрик Хололеј, генерален директор за мобилност и транспорт на Европската Комисија.

На средбата беа разменети мислења околу можностите за поголема соработка и поддршка од страна на Европската унија, во областа на транспортното поврзување, и вклучување на Република Македонија во европските инфраструктурни проекти.

Претседателот Иванов на средбата ги реафирмираше стратешките цели на Република Македонија за членство во Европската Унија и ја истакна потребата од поголема економска и транспортна поврзаност.

„За рамноправно  да се вклучиме во европскиот економски простор, неопходно е да сме рамноправен дел и од европските патни, железнички и енергетски коридори. Очекуваме Унијата да ја стави Македонија на мапата на големите европски инфраструктурни проекти", порача на средбата македонскиот претседател.

Претседателот Иванов додаде дека економската, транспортната и дигиталната поврзаност, ќе помогнат нашите компании да бидат поконкурентни на глобалниот пазар, и ќе го направат целиот регион поатрактивен за директни странски инвестиции, односно ќе се зголеми компетитивноста на економиите од регионот.
PRM_henrik_holovej_02

PRM_grb
Стартува проектот „Ден со македонските водечки извршни директори“ под покровителство на претседателот Иванов
Понеделник, 26 Март 2018
PRM_Metodija_Koloski
Претседателот Иванов го прими претседателот на Обединетата македонска дијаспора, г. Методија Колоски
Понеделник, 26 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р  Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Методија Колоски, претседател на Обединетата македонска дијаспора со седиште во Вашингтон.

На средбата беа разменети мислења за влијанието на македонската дијаспора, начините и можностите за промовирање на македонските вредности и нивниот придонес за меѓународна афирмација на Република Македонија. Во таа насока, претседателот на Обединетата македонска дијаспора го запозна претседателот Иванов со нивните тековни и планирани активности, како и со предизвиците со кои се соочуваат.

Претседателот Иванов  истакна дека како и досега и во иднина ќе ја поддржува македонската дијаспора, потенцирајќи дека секој нивни успех претставува успех за Република Македонија.

Македонскиот претседател повика на единство на претставниците на македонската дијаспора и на нивна натамошна активна вклученост и придонес во развивањето и унапредувањето на односите и соработката меѓу Република Македонија и Соединетите Американски Држави.

„Со вашата искрена поддршка за Македонија, со негувањето на македонското име и идентитет, со промоцијата на нашата традиција, јазик и култура, вие давате пример кој треба да го следат оваа и наредните генерации Македонци од дијаспората", порача македонскиот претседател на средбата со Колоски.

Двајцата соговорници разменија мислења и за актуелните политички состојби во Република Македонија.

liliana_franc._pratenik
Средба со г-ѓа Лилјана Танги, пратеничка во Националното собрание на Француската Република
Четврток, 22 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ја прими г-ѓа Лилјана Танги, пратеничка во Националното собрание на Француската Република.

На средбата се разговараше билатералните односи меѓу Република Македонија и Француската Република, за актуелните состојби на политички план како и за натамошната француска поддршка во однос на македонските евроинтеграции.

Во тој контекст, претседателот Иванов се заблагодари за поддршката што Француската Република континуирано и ја дава на Република Македонија на патот кон нашето целосно интегрирање во европските и евроатлантските структури и истакна дека Република Македонија е цврсто определена за натамошно зајакнување на пријателските односи со Француската Република.

Македонскиот претседател ја поздрави меѓупарламентарната соработка и изрази подготвеност за интензивирање на политичкиот дијалог на највисоко ниво.

Претседателот Иванов изрази задоволство од средбата со г-ѓа Лилјана Танги која што е прва пратеничка во Францускиот парламент од македонско потекло, посакувајќи и успех во нејзината работа.

01
Претседателот Иванов на 6. Глобален Баку форум: Македонија поддржува меѓународни иницијативи за подобрување на инфраструктурата и поврзаноста
Петок, 16 Март 2018

Целта на Република Македонија е членство во НАТО и во Европската Унија, ние сме вклучени во европскиот економски простор, но нам ни е неопходна и европска инфраструктура. За таа цел Македонија одлучи со поволни кинески кредити да гради важен дел од европскиот коридор 8, порача претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во своето обраќање на 6. Глобален Баку форум во Азербејџан, говорејќи на тема: Како да се разбере надворешната политика на Кина?"

Во тој контекст, македонскиот претседател истакна дека инфраструктурните проекти во рамките на „Еден пат, еден појас" ќе им овозможат на државите од Централна, Источна и Југоисточна Европа да бидат меѓусебно цврсто поврзани, со што ќе се зголеми компетитивноста на економиите од регионот за странски инвестиции.

Претседателот Иванов додаде дека Македонија смета дека оваа иницијативата на Кина придонесува кон мирот, просперитетот, отвореноста, иновацијата и поврзувањето меѓу цивилизациите.

„Одлучивме со поволни кинески кредити од иницијативата „16+1" да градиме еден дел од европскиот Коридор 8, кој го поврзува Јадранското море со Црното море. Ние сме дел од иницијативата и за брзата пруга од Будимпешта до Белград која треба низ Република Македонија да продолжи до пристаништето Пиреја. Исто така се залагаме и за обновување на проектот за поврзување на реките Вардар-Морава-Дунав со Егејското море“, рече македонскиот претседател во своето обраќање.

Иницијативата „Еден пат, еден појас" предвидува изградба на повеќе економски коридори што ќе покријат две третини од светската популација и една третина од БДП во светот.

„Иницијативата има за цел да развие нови пазари за кинеските производи, да го зголеми економскиот раст, да создаде работни места и да им овозможи на помалку развиените кинески региони да профитираат од инфраструктурниот развој и од зголемената трговија. Всушност, и целта и на стариот и на новиот пат на свилата е водење трговија, а не проектирање влијание“, порача македонскиот претседател.

Покрај за иницијативата „Еден појас, еден пат", преку која Кина се обидува да ги надмине економските предизвици, претседателот Иванов во говорот се осврна и на капиталните инвестиции на Кина во развојот на вештачката интелигенција.

На глобалниот форум во Баку учествуваат повеќе актуелни и поранешни претседатели, премиери и министри, како и голем број истакнати личности од општествениот и политичкиот живот, универзитетски професори и претставници на Програмата за млади лидери.

Претседателот Иванов претходно оствари билатерални средби со претседателот на Азербејџан, Илхам Алијев, со претседателот на Молдавија, Игор Додон и со турскиот премиер, Бинали Јилдирим.
03

01._Aliyev
Билатерални средби на претседателот Иванов во рамки на 6. Глобален Баку форум
Петок, 16 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во рамки на 6. Глобален Баку форум, оствари средби со претседателот на Република Азербејџан г. Илхам Алијев, со претседателот на Република Молдавија г. Игор Додон и со премиерот на Република Турција г. Бинали Јилдирим.

На средбата со претседателот на Република Азербејџан г. Илхам Алијев се разговараше за билатералните односи меѓу Република Македонија и Република Азербејџан со акцент на искористување на економскиот потенцијал. Заедничка констатација на претседателот Иванов и на претседателот Алијев беше дека односите меѓу двете држави кои ги карактеризира пријателство, континуиран дијалог и разбирање, е потребно да се прошират во конкретни области од взаемен интерес. Претседателот Иванов изрази задоволство од континуираниот политички дијалог и од средбите на највисоко ниво, истакнувајќи дека е неопходно нивно ефектуирање во сферата на економската соработка. Во тој контекст, македонскиот претседател истакна дека Република Македонија се залага за зголемување на трговската размена преку конкретни можности за развивање на соработката и стои на располагање за влез на азербејџански директни инвестиции во македонското стопанство, преку гасоводни и енергетски проекти. За таа цел, нагласи претседателот Иванов, е неопходно и интензивирање на контактите меѓу владините претставници и бизнис заедниците од двете држави.

02._Dodon

На средбата со молдавскиот претседател г. Игор Додон, се разменија мислења за севкупните односи меѓу Македонија и Молдавија и за актуелните состојби и предизвици во регионот на Југоисточна Европа. Претседателот Иванов истакна дека постојат бројни потенцијали за соработка, кои со заеднички ангажман треба да се искористат, со цел зголемување на економската соработка и целосно искористување на економските можности на двете земји. Двајцата претседатели оценија дека односите меѓу Република Македонија и Република Молдавија ги карактеризираат меѓусебно пријателство и почит.

03._Yldrm


На средбата со премиерот на Република Турција г. Бинали Јилдирим, македонскиот претседател се заблагодари за гостопримството укажано за време на официјалната посета на Република Турција и изрази благодарност за принципиелната поддршка за употреба на уставното име на Република Македонија и членство на Македонија во НАТО. „Покана за членство на Македонија во НАТО ќе придонесе за долгорочната стабилност и безбедност на регионот", порача претседателот Иванов. Премиерот Јилдирим истакна дека е придобивка за Турција што има голем пријател како Македонија, и дека неговата земја ќе продолжи силно да ја поддржува Македонија на нашиот евроатлантски пат, особено пред претстојниот самит на НАТО во јули. Двајцата соговорници изразија поддршка за понатамошно засилување на економската соработка, преку зголемувањето на инвестициите и соработката меѓу бизнис заедниците на двете земји.

Претседателот Иванов престојува во работна посета на Азербејџан, по повод неговото учество на 6. Глобален Баку форум, што се одржува во организација на меѓународниот центар „Низами Ганџави". Годинашната тема на Глобалниот Баку форум е „Премостување на разликите за создавање на инклузивни општества".

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 10 од 191