Новости
PRM_Izvidnici_01
Средба со претставници на Сојузот на извидници на Македонија
Среда, 28 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска прими претставници на Сојузот на извидници на Македонија, по повод 12. Македонска извидничка смотра, којашто ќе се одржи во извидничкиот камп во Скребатно, Охрид.

Претставниците на Сојузот на извидници на Македонија го запознаа претседателот Иванов со тековните активности, во пресрет на одржувањето на 12. Македонска извидничка смотра, како и со целокупната програма на којашто ќе учествуваат околу 1000 извидници, од Македонија, Европа и од светот.

Претседателот Иванов изрази поддршка за активностите на Сојузот на извидници на Македонија, како и за нивниот значаен придонес, нудејќи можност за  развој на вештини, знаења и искуства во рамките на неформалното образование кај младите, но и можност за стекнување и градење нови пријателства.

На средбата, претставниците на Сојузот истакнаа дека смотрите се организираат на 5 години и дека оваа година се одбележува јубилеј, 65 години постоење на Сојузот на извидници на Македонија. Годинашната 12. Македонска извидничка смотра ќе се реализира во периодот од 14 до 22 јули, под покровителство на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов.
PRM_Izvidnici_02

PRM_henrik_holovej_01
Средба на претседателот Иванов со г. Хенрик Хололеј, генерален директор за мобилност и транспорт на Европската Комисија
Понеделник, 26 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Хенрик Хололеј, генерален директор за мобилност и транспорт на Европската Комисија.

На средбата беа разменети мислења околу можностите за поголема соработка и поддршка од страна на Европската унија, во областа на транспортното поврзување, и вклучување на Република Македонија во европските инфраструктурни проекти.

Претседателот Иванов на средбата ги реафирмираше стратешките цели на Република Македонија за членство во Европската Унија и ја истакна потребата од поголема економска и транспортна поврзаност.

„За рамноправно  да се вклучиме во европскиот економски простор, неопходно е да сме рамноправен дел и од европските патни, железнички и енергетски коридори. Очекуваме Унијата да ја стави Македонија на мапата на големите европски инфраструктурни проекти", порача на средбата македонскиот претседател.

Претседателот Иванов додаде дека економската, транспортната и дигиталната поврзаност, ќе помогнат нашите компании да бидат поконкурентни на глобалниот пазар, и ќе го направат целиот регион поатрактивен за директни странски инвестиции, односно ќе се зголеми компетитивноста на економиите од регионот.
PRM_henrik_holovej_02

PRM_grb
Стартува проектот „Ден со македонските водечки извршни директори“ под покровителство на претседателот Иванов
Понеделник, 26 Март 2018
PRM_Metodija_Koloski
Претседателот Иванов го прими претседателот на Обединетата македонска дијаспора, г. Методија Колоски
Понеделник, 26 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р  Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Методија Колоски, претседател на Обединетата македонска дијаспора со седиште во Вашингтон.

На средбата беа разменети мислења за влијанието на македонската дијаспора, начините и можностите за промовирање на македонските вредности и нивниот придонес за меѓународна афирмација на Република Македонија. Во таа насока, претседателот на Обединетата македонска дијаспора го запозна претседателот Иванов со нивните тековни и планирани активности, како и со предизвиците со кои се соочуваат.

Претседателот Иванов  истакна дека како и досега и во иднина ќе ја поддржува македонската дијаспора, потенцирајќи дека секој нивни успех претставува успех за Република Македонија.

Македонскиот претседател повика на единство на претставниците на македонската дијаспора и на нивна натамошна активна вклученост и придонес во развивањето и унапредувањето на односите и соработката меѓу Република Македонија и Соединетите Американски Држави.

„Со вашата искрена поддршка за Македонија, со негувањето на македонското име и идентитет, со промоцијата на нашата традиција, јазик и култура, вие давате пример кој треба да го следат оваа и наредните генерации Македонци од дијаспората", порача македонскиот претседател на средбата со Колоски.

Двајцата соговорници разменија мислења и за актуелните политички состојби во Република Македонија.

liliana_franc._pratenik
Средба со г-ѓа Лилјана Танги, пратеничка во Националното собрание на Француската Република
Четврток, 22 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ја прими г-ѓа Лилјана Танги, пратеничка во Националното собрание на Француската Република.

На средбата се разговараше билатералните односи меѓу Република Македонија и Француската Република, за актуелните состојби на политички план како и за натамошната француска поддршка во однос на македонските евроинтеграции.

Во тој контекст, претседателот Иванов се заблагодари за поддршката што Француската Република континуирано и ја дава на Република Македонија на патот кон нашето целосно интегрирање во европските и евроатлантските структури и истакна дека Република Македонија е цврсто определена за натамошно зајакнување на пријателските односи со Француската Република.

Македонскиот претседател ја поздрави меѓупарламентарната соработка и изрази подготвеност за интензивирање на политичкиот дијалог на највисоко ниво.

Претседателот Иванов изрази задоволство од средбата со г-ѓа Лилјана Танги која што е прва пратеничка во Францускиот парламент од македонско потекло, посакувајќи и успех во нејзината работа.

01
Претседателот Иванов на 6. Глобален Баку форум: Македонија поддржува меѓународни иницијативи за подобрување на инфраструктурата и поврзаноста
Петок, 16 Март 2018

Целта на Република Македонија е членство во НАТО и во Европската Унија, ние сме вклучени во европскиот економски простор, но нам ни е неопходна и европска инфраструктура. За таа цел Македонија одлучи со поволни кинески кредити да гради важен дел од европскиот коридор 8, порача претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во своето обраќање на 6. Глобален Баку форум во Азербејџан, говорејќи на тема: Како да се разбере надворешната политика на Кина?"

Во тој контекст, македонскиот претседател истакна дека инфраструктурните проекти во рамките на „Еден пат, еден појас" ќе им овозможат на државите од Централна, Источна и Југоисточна Европа да бидат меѓусебно цврсто поврзани, со што ќе се зголеми компетитивноста на економиите од регионот за странски инвестиции.

Претседателот Иванов додаде дека Македонија смета дека оваа иницијативата на Кина придонесува кон мирот, просперитетот, отвореноста, иновацијата и поврзувањето меѓу цивилизациите.

„Одлучивме со поволни кинески кредити од иницијативата „16+1" да градиме еден дел од европскиот Коридор 8, кој го поврзува Јадранското море со Црното море. Ние сме дел од иницијативата и за брзата пруга од Будимпешта до Белград која треба низ Република Македонија да продолжи до пристаништето Пиреја. Исто така се залагаме и за обновување на проектот за поврзување на реките Вардар-Морава-Дунав со Егејското море“, рече македонскиот претседател во своето обраќање.

Иницијативата „Еден пат, еден појас" предвидува изградба на повеќе економски коридори што ќе покријат две третини од светската популација и една третина од БДП во светот.

„Иницијативата има за цел да развие нови пазари за кинеските производи, да го зголеми економскиот раст, да создаде работни места и да им овозможи на помалку развиените кинески региони да профитираат од инфраструктурниот развој и од зголемената трговија. Всушност, и целта и на стариот и на новиот пат на свилата е водење трговија, а не проектирање влијание“, порача македонскиот претседател.

Покрај за иницијативата „Еден појас, еден пат", преку која Кина се обидува да ги надмине економските предизвици, претседателот Иванов во говорот се осврна и на капиталните инвестиции на Кина во развојот на вештачката интелигенција.

На глобалниот форум во Баку учествуваат повеќе актуелни и поранешни претседатели, премиери и министри, како и голем број истакнати личности од општествениот и политичкиот живот, универзитетски професори и претставници на Програмата за млади лидери.

Претседателот Иванов претходно оствари билатерални средби со претседателот на Азербејџан, Илхам Алијев, со претседателот на Молдавија, Игор Додон и со турскиот премиер, Бинали Јилдирим.
03

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 9 од 190