Новости
MKD-BIH_forum1
Има солидна основа за интензивна економска соработка меѓу Македонија и Босна и Херцеговина – бизнис форум Република Македонија – Босна и Херцеговина во Скопје
Четврток, 20 Април 2017

Политичките односи меѓу Република Македонија и Босна и Херцеговина се одлични, но недостига поинтензивна економска соработка на која мора да се работи во следниот период, оценија Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов и Претседавачот со Претседателството на Босна и Херцеговина, г. Младен Иваниќ, на денешниот бизнис-форум Република Македонија – Босна и Херцеговина, одржан во Скопје.

Двајцата посочија дека постои солидна основа за интензивирање на економската соработка и изразија подготвеност за создавање на правната рамка со цел зголемување на трговската размена меѓу двете држави.

Според претседателот Иванов, статистичките податоци кои покажуваат дека Босна и Херцеговина е дури 20. трговски партнер на Македонија, а трговската размена во 2016 година изнесувала 155,7 милиони долари и не соодвествуваат со високото ниво на политички, културни и општествени односи што постојат меѓу двете држави.

- Посетата на господинот Иваниќ и овој бизнис-форум е израз на подготвеноста на нашите држави и институции да им помогнат на стопанствениците. Тука сме за да отвораме нови перспективи, да создаваме нови правни рамки за поконкретна соработка, да одговориме на потребите на стопанските субјекти и да им овозможиме на нашите народи да продолжат да го негуваат традиционалното пријателство, нагласи претседателот Иванов.

Македонскиот претседател додаде дека има солидна основа за унапредување на економската соработка, односно двете држави ги имаат главните предуслови како што се заемна доверба, препознатливи и прифатени брендови, како и отворени и пријателски пазари.

Во насока на продлабочување на економската соработка, претседавачот Иваниќ изрази надеж дека наскоро ќе се овозможи патување од едната во другата држава со лична карта, отворање директна авионска линија меѓу Скопје и Сараево и заеднички настап на трети пазари на македонските и компаниите од Босна и Херцеговина.

- Мислам дека постои взаемен простор соработката во економскиот дел меѓу Македонија и Босна и Херцеговина значително да се зголеми. И ние и вие имаме релативно стабилна валута, и ние и вие сме дел од современиот свет, и кај нас и кај вас даноците се релативно стабилни и мислам дека постои навистина голем простор за соработка. Треба да има поголема директна поврзаност, истакна претседавачот Иваниќ, додавајќи дека без економски развој, нема ниту политичка стабилност.

Во следниот период се очекува двете држави да потпишат договор за економска соработка и договор за соработка меѓу стопанските комори.

Во присуство на претседателот Иванов и председавачот Иваниќ, денеска е потпишана и Спогодба за соработка помеѓу Владата на Република Македонија и Советот на министрите на Босна и Херцеговина во процесот на пристапување во Европската Унија.

MKD-BIH_2

sobrna_veligden
Претседателот Иванов на Велигденска литургија во Соборниот храм „Св.Климент Охридски" во Скопје
Недела, 16 Април 2017


Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, со сопругата г-ѓа Маја Иванова и синот Иван, присуствуваа на Светата Златоустова литургија во Соборниот храм „Св.Климент Охридски" во Скопје, по повод празникот Воскресение Христово – Велигден.
 

По Светата Златоустова литургија македонскиот претседател на сите православни верници им го честиташе најголемиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден.


„Сакам на сите христијани да им го честитам овој голем ден - Велигден, ден кога симболично животот ја победи смртта. Затоа, да се радуваме на животот, на сите добрини и убавини што тој ни ги носи“, изјави претседателот Иванов.
 

Македонскиот претседател порача дека во годината кога одбележуваме пет децении од возобновувањето на Македонската православна црква - Охридска архиепископија треба да се потсетуваме на сите наши обичаи и традиции кои ни овозможиле да опстојуваме низ вековите.
 

„Посакувам во овие празнични денови да се потсетуваме на сето она што е во наше наследство, да го сакаме, почитуваме и да му се радуваме на животот, да го сакаме и почитуваме се она што го имаме, да ја сакаме, почитуваме и чуваме Република Македонија“, рече претседателот Иванов.
 

По Светата Златоустова литургија, претседателот Иванов и сопругата г-ѓа Маја беа примени од Поглаварот на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, г.г. Стефан.

smena_zname_001
Свечено менување на државното знаме во Кабинетот на Претседателот на Република Македонија
Четврток, 13 Април 2017
Tribina_Migrantska_Kriza_1
Трибина на тема Мигрантската криза и почитувањето на различноста во Кабинетот на претседателот Иванов
Вторник, 11 Април 2017

Целиот наш живот ќе се соочуваме со миграции. Поради тоа, треба да ги збогатуваме нашите знаења за другите религии, за другите култури, не да се плашиме од нив, туку да комуницираме со нив. Да не веруваме на сето она што продуцира страв, рече Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов на денешната трибина „Мигрантската криза и почитувањето на различноста: суштината на пристојната јавна дебата", во организација на Кабинетот на Претседателот на Република Македонија во соработка со Балканскиот институт за вера и култура.

Оваа трибина се организира во рамките на иницијативата „Духовни дијалози" започната од страна на Претседателот на Република Македонија, а со цел да се даде придонес за реализирањето на целите на Националната стратегија на Република Македонија за Алијансата на цивилизациите, особено во областите на интеркултурниот и меѓурелигискиот дијалог и образованието.

Во своето обраќање, во кое се осврна на хуманитарниот и безбедносниот аспект на мигрантската криза, претседателот Иванов истакна дека „Луѓето ќе треба да се соочат со тоа дека ќе треба да разговараат, да комуницираат и со другиот, различниот, а не само со своите. Тоа значи дека ќе треба да ги збогатуваме нашите знаења за другите религии и култури, да не се плашиме од нив, туку да комуницираме со нив".

Во своето обраќање, претседателот Иванов посочи на традицијата на почит кон различностите, што постои во Република Македонија. „Ние не сме имале традиција да толерираме, туку ја имаме изворно традицијата на почит. Почитувам за да ме почитуваш. Тоа е многу повозвишена филозофија од толеранцијата. Ние не се толерираме, туку се почитуваме. Во текот на историјата тука луѓето се почитувале. Затоа успеале да се одржат сите различни идентитети. Почитувајќи го другиот, се почитуваш и себе. Ако себе не се почитуваш, како ќе го почитуваш другиот? Тие траги останале во нашиот живот и до денес", рече претседателот Иванов.
Tribina_Migrantska_Kriza_2

На трибината како главен говорник се обрати д-р Оз Гинис, еден од најбараните социјални коментатори во САД, кој говорејќи за актуелната мигрантска и бегалска криза, посочи на потребата од вистинска интеграција на различностите.

Тој се осврна на три прашања поврзани со мигрантската криза: човековото достоинство, државната безбедност и националниот идентитет. „Многу земји денес зборуваат за термини како мултикултурализам, политичка коректност итн. Сите зборуваат за различноста, но немаат вистинска различност. Имаат слободи за одредени групи, но немаат постигнато вистинска интеграција. Тоа е една мечкина услуга за разноликоста, бидејќи доведува само до тензии. Поради тоа, ни треба лидерство, храброст и способност да се комуницира, ни треба национално разбирање за тоа што се правата, што се обврските и што е почитта"., рече д-р Гинис, кој е чест говорник и водач на семинари на политички и деловни конференции во Европа и во САД, а се има обраќано пред Британскиот парламент, Конгресот на САД и Кинеската академија за општествени науки.

На трибината учествуваа претставници од надлежните државни, образовни, академски институции но и невладини организации кои активно работат на полето на меѓурелигискиот дијалог, како и претставници на верските заедници.
Tribina_Migrantska_Kriza_3 

romi_4
Република Македонија ќе продолжи да се залага за унапредување на правата на ромската заедница - средба на претседателот Иванов со претставници на политичките партии на Ромите во Република Македонија
Петок, 07 Април 2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во пресрет на Меѓународниот ден на Ромите - 8 април, денеска прими претставници на политичките партии на Ромите во Република Македонија.

Претседателот Иванов честитајќи го 8 април - Меѓународниот ден на Ромите, истакна дека овој ден ја афирмира потребата од поголема поддршка за ромската популација која активно работи на предизвиците со кои се соочува. Во тој контекст, порача претседателот Иванов, Република Македонија ќе продолжи да се залага за унапредување на правата на ромската заедница во македонското општество.

Претставниците на ромските политички партии истакнаа дека голема чест за нив претставува значењето кое претседателот Иванов го придава за правата на ромската заедница во Македонија и порачаа дека Ромите како интегрален дел од македонското општество ќе продолжат активно да партиципираат преку своите партии во политичкиот живот за натамошно унапредување на позицијата на Ромите на централно и на локално ниво.

На средбата беше истакнато дека Република Македонија во европски рамки е лидер во почитување на правата на Ромите, како рамноправна заедница со сите други заедници во Македонија, согласно нивните уставно загарантирани права. Заеднички заклучок е потребата од интензивирање на активностите од приоритетните области кои се дел од Националните акциони планови 2016 - 2020, со цел поефикасно имплементирање на заложбите за рамноправност, развој, интеграција и просперитет на ромската заедница во земјава.

forum_istanbul
Иванов на Евроазиски економски форум во Истанбул: Кризата во Европа е и можност за нови решенија
Среда, 05 Април 2017

Ова е време кога целиот свет се трансформира. Европа и Азија никогаш не биле подобро инфраструктурно, економски, енергетски поврзани. Но, истовремено, Европа и Азија никогаш не биле толку културно и цивилизациски отуѓени, со пораст на ксенофобијата и стравот од различноста, порача претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, на свеченото отворање на јубилејниот 20. Евроазискиот економски форум, што се одржува денеска и утре во Истанбул.

На Евроазискиот економски форум кој традиционално се одржува секоја година во Истанбул учествуваат актуелни и поранешни државници, претседатели, премиери, министри, истакнати личности од општествениот и политичкиот живот, невладиниот сектор и бизнис заедниците од 40-тина држави.

Последните неколку самити беа посветени на темите како мигрантската криза и тероризмот. Годинава Евроазискиот економски форум се одржува на тема „Човештвото на крстосница", а меѓу темите на дискусија ќе бидат и предизвиците со кои се соочува Европската Унија.

Во овој контекст, на свеченото отворање на форумот, претседателот Иванов порача дека Европа останува да биде суперсила на животниот стил. - И, иако оваа суперсила сега е во криза, не смее да се заборави дека кризата е и можност за нови решенија, рече Иванов во обраќањето.

Иванов во поздравниот говор го потенцираше значењето на овој форум. - Со своите теми, дебати и идеи, форумот влијае на политиките на државите бидејќи ги отвора перспективите и ги трасира патиштата за соработка меѓу државите и економиите од Европа и од Азија, порача македонскиот претседател.

Претседателот Иванов утре ќе има свое обраќање на претседателската сесија на форумот. Организатор на Евроазискиот економски форум е Мармара фондацијата, група за економски и општествени истражувања која има за цел унапредување на односите меѓу ЕУ и земјите од централна Азија и Блискиот Исток.

forum_istanbul2

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 1 од 165